Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

Sebkezelés otthon

Sebkezelés otthon

Hogyan kell otthon kezelni a leggyakoribb sérüléseket? Mikor muszáj állatorvosi segítséget kérni? Gyorstalpaló sebkezelésből!

Kedvenceink sokszor szenvednek sérüléseket. Pl: leszakadt karom, harapás, karmolás, égési sérülések, kisebb vágott sebek stb.…

Ezeknek a nagyrésze nem igényel állatorvosi ellátást, hanem otthon gondos gazdik segítségével is nagyon szépen meg tudnak gyógyulni.

Sebkezelés szabályai:

 1. Sebtisztítás minél gyorsabban. A legjobb steril infúziós oldattal kimosni a sebet, de lássuk be, van olyan helyzet, hogy pont nincs nálunk, vagy elfogyott otthon. Ilyen esetben teljesen megfelelő tiszta, langyos, nagy mennyiségű, lehetőleg folyó csapvízzel a sebet kitisztítani. Az esetleg benne lévő idegen anyagokat el kell távolítani.

 2. Vérzés csillapítás: Lehetőleg steril gézlappal letakarva a sebet, gyakoroljunk a vérzés helyére enyhe nyomást (a vénás vérnyomást meghaladó mértékben) pár percig (általában 5-7 perc szükséges). Amennyiben élénk piros, spriccelő vagy lüktető vérzést látunk kérjünk minél hamarabb állatorvosi segítséget!

 3. Sebkörnyék tisztítása: Szőrös kedvenceink esetében – mázlisták a kopasz állatok tulajdonosai – valahogyan meg kell oldani, hogy a szőr ne lógjon bele a sebbe (felületéről kórokozók jutnak a sebbe, lassítja a sebgyógyulást). Két lehetőségünk van. Vagy előkapjuk a zsebünkből az akkumulátoros, extra halk nyírógépet, vagy pedig ollóval levágjuk a seb környékén a szőrt, nagyon vigyázva nehogy újabb sebek kerüljenek az állatra! A sebet védeni kell a levágott szőrök beletapadásától pl. steril gézlappal takarjuk be.  Ezután persze újabb sebtisztítás szükséges.

 4. Amikor már mindent kitisztítottunk, jöhet a seb és környékének a fertőtlenítése.

 5. Amennyiben kedvencünk nagyon határozottan ellenáll mindenféle gondoskodási szándékunknak, kérjük szakemberek segítségét. (Vigyük el a legközelebbi állatorvosi rendelőbe, amelynek nyitvatartásáról persze előzetesen meggyőződtünk…)

 6. Miután alaposan kitisztítottuk, fertőtlenítettük a sebet, és már nem is vérzik, következik a sebvédelem. Ezen a ponton kellene eldönteni, hogy szükség van-e a seb összevarrására. Ez függ a sérülés méretétől, mélységétől, elhelyeződésétől, típusától. (Más típusú kezelés szükséges egy horzsolt sebnek, mint egy mély szúrt sebnek, vagy pedig egy nagy kiterjedésű harapott sebnek.) Amennyiben bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg kezelő állatorvosunkat vagy állatgyógyszerészünket.

 7. Nagyon fontos a seb védelme a külvilágtól. Védeni kell a kiszáradástól (száraz szöveteknek lassú az anyagcseréje így sokkal lassabban tud gyógyulni). És védeni kell a külvilágból (és a kedvencünk szájától!) bejutó kórokozóktól is.

 • Vagyis steril kötöző anyagokkal fedjük be a sebet, általában egy kicsi steril gézlap és Copoly kombináció elég szokott lenni.

 • meg kell akadályozni, hogy a páciensünk maga akarja gondozni a sebét (ne tudja nyalogatni). Műtét utáni gallér vagy ruha alkalmazása is szükséges lehet, az állat temperamentumától és a seb elhelyezkedésétől függően.

 • Naponta egyszer szükséges kötést cserélni.

 • A sebgyógyulás támogatására sokféle krémet tudunk használni. Azon kívül, hogy a sebet nedvesen tartják (paraffin, lanolin, vazelin), ezek általában olyan anyagokat is tartalmaznak, amik az új szövetek képződését segítik pl: D-, A-, E-vitamin, pantoténsav, pancreatin, tripszin, orvosi méz, gyógynövények. Vitaminokat, gyógynövénykivonatokat egyébként szájon át is lehet nekik adni.

Állatorvosi segítségre akkor van szükség, amikor:

 • a vérzés nem áll el 10 – 15 perc után se

 • a szeme sérült meg

 • az állat ellenáll mindenféle kezelésünknek

 • a seb 7-10 nap alatt nem gyógyul be

 • a seb állapota romlik, bűzös lesz

 • a seb környékén a bőr kezd elfeketedni

 • a fertőtlenítés ellenére sárgás-zöldes váladék (genny) jelenik meg

 • az állat általános állapota romlik: bágyadt lesz, esetleg lázas, nem eszik, nem iszik, nem játszik, sántít, nehezen kap levegőt, elájult stb.…

 

Minden sebápoló terméket megtalálsz ide kattintva. 

Copolyt és kötszert itt találsz.

Védőgallért és műtét utáni ruhát pedig itt.