Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

Mik a leggyakoribb betegségek és problémák kutyáknál, amelyekre figyelni kell? Plusz egy gyors tipp, hogyan old meg.

Mik a leggyakoribb betegségek és problémák kutyáknál, amelyekre figyelni kell? Plusz egy gyors tipp, hogyan old meg.

Ha kutyát tartasz, fontos tudnod, hogy melyek a leggyakoribb betegségek és egészségügyi problémák, amelyekkel találkozhatsz.

A kutyák hasonlóan az emberekhez is hajlamosak különböző egészségügyi problémákra, és időbeni felismerésük és kezelésük kulcsfontosságú a jó egészség és hosszú élettartam szempontjából. Íme néhány gyakori probléma, amire figyelj:

 • Bőrproblémák

A kutyák gyakran szenvednek bőrproblémáktól, például allergiáktól, parazitáktól (pl. bolhák, kullancsok), ekcémától vagy gombás fertőzésektől. A viszketés, bőrpír és a szőrvesztés jellemző tünetek.

Tipp: Használj jó minőségű hipoallergén sampont és védekezz az élősködők ellen.

 • Fog- és szájproblémák

Fogszuvasodás, fogínygyulladás és fogkő képződés is gyakori probléma kutyáknál. Ezen problémák elhanyagolása fogfájást és ínygyulladást eredményezhet, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet.

Tipp: Előzd meg/csillapítsd a problémát szájhigiéniás termékekkel.

 • Emésztési problémák

A kutyák gyakran szenvedhetnek hasmenéstől, hányástól, étvágytalanságtól vagy bélfertőzésektől. Ez lehet az ételintolerancia vagy a bélrendszeri betegségek eredménye.

Tipp: Találd meg a megfelelő étrendet kutyádnak. Segítsd a gyomrát egy kis probiotikummal.

 • Fertőző betegségek

Például a parvovírus vagy a kennel köhögés (kutyák nátha). Ezek a betegségek nagyon fertőzőek és súlyosak lehetnek, különösen kölyökkutyák esetében.

Tipp: Védekezz a szükséges védőoltások időbeni beadásával.

 • Ízületi problémák

Az ízületi gyulladás és az ízületi kopás gyakori problémák idősebb kutyáknál vagy nagytestű fajtáknál. Ez mozgással kapcsolatos nehézségeket és fájdalmat okozhat.

Tipp: Előzd meg a problémát a megfelelő ízületvédő készítményekkel.

 • Szív- és érrendszeri betegségek

Például szívbillentyű problémák vagy szívelégtelenség. Időbeni diagnózis és kezelés nélkül ezek a betegségek súlyosak lehetnek.

Tipp: Vidd el kedvenced rendszeresen az állatorvoshoz, hogy szükség esetén ultrahanggal még időben meg tudja állapítani a problémát és elkezdhessétek a gyógyszeres kezelést.

 • Endokrinológiai problémák

Ide tartoznak a cukorbetegség, pajzsmirigy problémák vagy mellékvese rendellenességek. Ezek a betegségek szintén gyakoriak kutyáknál és állandó kezelést igényelnek.

Tipp: Csináltass rendszeresen vérképet, ami időben jelzi, ha probléma van a vesékkel.

 • Daganatos megbetegedések

A rák kutyákban is előfordulhat és különböző típusú daganatok formájában jelentkezhet, például bőr-, mellékhere- vagy emlődaganatok.

Tipp: Vidd el kedvenced minden évben az állatorvoshoz, legalább egyszer, hogy átvizsgálhassa és időben észrevegye a problémát.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

 • Rendszeres állatorvosi ellátás és oltások biztosítása.
 • Megfelelő táplálás és testmozgás.
 • Szőrzet és bőr rendszeres ellenőrzése.
 • Fogápolás és szájhigiénia fenntartása.
 • Paraziták elleni védelem.
 • Azonnali orvosi ellátás biztosítása, ha bármilyen tünet jelentkezik.

Amennyiben a kutyád bármilyen tünetet mutat, ami aggodalomra ad okot, ne habozz állatorvoshoz fordulni. A korai diagnózis és kezelés jelentősen hozzájárulhat Kedvenced egészségének és jóllétének megőrzéséhez. A kutya igazi családtag és hűséges társ, ezért érdemes odafigyelni az egészségükre és gondoskodni róluk a legjobb tudásunk és képességeink szerint. <3