Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

Nyúl mixomatózis

A nyuszik nagyon kedves, aranyos társállatok, akikkel könnyű együtt élni, ha odafigyelünk rájuk és tartásukra. Pihe-puha szőrük, kedves kinézetük miatt különösen könnyű beléjük szeretni.

Ha úgy döntünk, hogy nyuszit szeretnénk, számolnunk kell azzal, hogy bármilyen édes is, nem plüssállat, tehát nem igényli a folyamatos babusgatást, sőt, nem is szereti.

  • A nyulaknak szüksége van elegendő térre és megfelelő minőségű táplálékra, amely alkalmas kell legyen állandóan nővő fogaik koptatására is.
  • Nyuszink előtt mindig legyen friss víz, széna és fogkoptató.

Nyuszink általános egészségét és immunrendszerét már rengeteg könnyen beszerezhető termékkel tudjuk támogatni.

Mi az a Mixomatózis?

Az egyik nagyon fontos, védőoltással megelőzhető betegség a mixomatózis, amely rendkívül kínzó, hosszan elhúzódó kór, és ha megjelenik, akkor a legtöbb esetben már csak eutanáziát tud az orvos javasolni, mert a betegség kezelése, az állat ápolása nagyon sokáig tart és nem is mindig jár sikerrel.

Hogyan terjed a mixomatózis? 

A mixomatózist vérszívók, szúnyogok és bolhák terjesztik, amelyek szívószervében akár hónapokig fertőzőképes marad a myxoma-vírus.

Ami azt is jelenti, hogy az áttelelt szúnyogok már kora tavasszal megfertőzhetik az állatot.

Milyen szembetűnő tünetei vannak a mixomatózis fertőzésnek?

  • duzzadt szemhéj, amelynek eredménye akár teljesen zárt szem is lehet,

  • különböző duzzanatok a fejen, a végbélnyílás környékén, a nemiszervek körül.

  • Sajnos, a duzzanatok nagyon hamar olyan óriásira nőhetnek, hogy az állat enni, inni sem tud tőlük, illetve a légzését is megnehezítik.

  • Ezekből a duzzanatokból, ha megsérül felettük a bőr, gennyes váladék folyik, amely fertőző, ezért a beteg állatot sürgősen el kell különíteni a többiektől, amennyiben több nyulat is tartunk.

Ráadásul gyakori szövődménye lehet a betegségnek a másodlagos bakteriális fertőzés a légutakban, amely akár végzetes tüdőgyulladássá is fejlődhet.

Mit lehet tenni?

Sajnos, a mixomatózist nem lehet gyógyítani, legfeljebb kezelni, de a túlélési arány igen alacsony és a betegségből kilábaló állatok legtöbbször gyengébbek, betegségekre fogékonyabbak lesznek a betegségen át nem esett társaikhoz képest.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a MEGELŐZÉS fontosságát!

Ezért mindenképpen előzzük meg ezt a súlyos bajt és olttassuk be időben nyuszinkat, hogy hosszú, egészséges életet élhessenek velünk. smiley