Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

Minden a bolhafertőzésről

Minden a bolhafertőzésről

Még egy kisebb bolhafertőzés is irritálhatja a kutyája bőrét, és rendkívüli fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat. Honnan tudhatja, hogy kutyájának bolhafertőzése van-e, és mit tehet, ha igen?

Viszketés. Vakaródzás. Hangulatváltozások.

Ha azt gyanítja, hogy kutyájának bolhaproblémája van, az valószínűleg azért van, mert elég nyomorultul érzi magát és ennek megfelelően viselkedik is.

Ez természetesen érthető – a bolhák apró, irritáló rovarok, amelyek a kutya szőrében élnek, és végül is a vérükből táplálkoznak. Még egy kisebb bolhafertőzés is irritálhatja a kutyája bőrét, és rendkívüli fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat. Honnan tudhatja, hogy kutyájának bolhafertőzése van-e, és mit tehet, ha igen?

Hogyan néz ki a bolhacsípés a kutyákon?

A bolhacsípés nem csak kellemetlen a kutyája számára – néhány jellegzetes testi tünetet is hagy maga után. Ha bolhák jeleit keresi, a következőkre kell figyelnie:

 • Piros dudorok: A kutya bolhacsípései megjelenhetnek külön-külön piros pontokként vagy apró dudorok csoportjaként.

 • Kiütések: Ha kutyájának nagyon csúnya bolhafertőzése van, a bolhacsípés inkább rózsaszín vagy vörös kiütésnek tűnhet a bőrén.

 • Hegek: Azon kutyán, amelyik folyamatosan vakarja vagy harapja bolhacsípését, végül bőrfertőzések, horzsolások vagy varasodások alakulnak ki.

 • Szőrhullás: Mivel a kutyák nagyobb testű állatok, előfordulhat, hogy a szőrhullás nem olyan egyértelmű, de előfordulhat, hogy a bolhacsípés miatt szőrritkulás alakul ki.

Hol találhatók általában bolhacsípések a kutyákon?

Míg a bolhák bárhol élhetnek a kutyáján, a bolhacsípés általában ezen a három bizonyos területen található. Amikor bolhacsípéseket keres kutyája testén, íme a néhány leggyakoribb terület, amelyet ellenőriznie kell:

 • Lágyék: Ez az első hely, ahol bolhákat és bolhacsípéseket kereshet kutyáján. Általában ezek lesznek a legkönnyebben láthatóak is, mert ezen a területen általában ritkább a szőrzet.

 • Has: Az ágyékhoz hasonlóan viszonylag könnyen azonosítható a bolhacsípés a hasi tájékon is köszönhetően a ritkább szőrnek.

 • Faroktövek: Szükséges lehet egy bolhafésű a kutya szőrének átfésüléséhez, hogy átláthatóvá tudjuk tenni ezt a területet. Ez az egyik legkedveltebb helye a bolháknak.

A bolhacsípés egyéb tünetei kutyákon:

A kutyák általában kifejezőek, így nyilvánvaló lehet, ha kutyája bolhacsípéstől szenved. Amellett, hogy feltűnnek a bolhacsípés fizikai jelei, mint például a vörös dudorok és a szőrhullás, számos egyéb jel is utal arra, hogy a bolhák megcsípték a kutyáját. Az alábbiak a leggyakoribbak:

 • Harapás és vakarás: Ha kutyája vakarja vagy harapja a saját bőrét, ez könnyen lehet a bolhaprobléma első jele. Az érzékeny bőrű vagy a bolhanyálra allergiás kutya estén bolhaallergia okozta bőrgyulladást is előfordulhat, amely rendkívül fájdalmas reakció és akár egyetlen bolhacsípés is előidézheti. A szokásostól eltérő vakaródzást, harapást, nyalást vagy rágást észlel, mindenképpen vizsgálja át kutyáját.

 • Hangulatváltozások: Ha azt veszi észre, hogy kutyája fel-alá járkál, vagy elvesztette az étvágyát, az bolhafertőzés jele lehet. A hirtelen személyiségváltozások azt jelezhetik, hogy kutyája szorong vagy depressziós. Végtére is, ha apró rovarok támadják meg, az elég ahhoz, hogy bárki ingerült legyen.

 • Bolhák találása kutyáján: Bár a bolhák rendkívül kicsik (1-2 mm), előfordulhat, hogy észreveheti őket, ha bolhafésűvel megkeféli a kutyája bundáját.

 • Bolhaürülék felfedezése kutyáján: bolhafésűvel megtalálhatja a bolhaürüléket a kutyáján. Ha apró fekete foltokat talál, amelyek szennyeződésnek tűnnek, helyezze őket papírtörlőre, és permetezze be vízzel. Ha a foltok vöröses színűvé válnak, akkor bolhaürülékről van szó.

 • Apró tárgyak, amelyek rizsszemnek tűnnek a székletükben: A bolhák nem csak csípnek. Veszélyes betegségeket és parazitákat, például galandférgeket is terjesztenek. Ha azt veszi észre, hogy kutyája széklete apró rizsszemeket tartalmaz, ez annak a jele lehet, hogy kutyája galandféreggel fertőződött. Ezek a „rizsszemek” valójában egy galandféreg szegmensei lehetnek, amelyek a kutya beleiben élnek.

Bolhacsípés kezelése kutyákon

Miután megállapította, hogy kutyájának bolhaproblémája van, ki kell találnia, hogyan távolíthatja el ezeket a bosszantó rovarokat.

Bolhafésűk: Minden háziállat gazdinak kötelező darab egy bolhafésű. A mindennapos használat esetén, könnyen azonnal észrevehetők és eltávolíthatóak a bolhák. Ez a technika akkor működik a legjobban, ha bolhasamponnal együtt alkalmazzák. Ügyeljen arra, hogy a korábban említett leggyakoribb területeken (has, lágyék és faroktő) mindenképpen fésülje át kedvence szőrét.

Bolhasamponok: A legtöbb vény nélkül kapható bolhasampon eltávolítja az aktív bolhákat és a bolhaürüléket kutyájáról, de semmit sem tesznek a jövőbeni bolhafertőzések megelőzésére. Ha a kutyája bolhás, nagy valószínűséggel az Ön otthonában is bolhák élhetnek – és az első adandó alkalommal újra megfertőzhetik a kutyát. Emiatt gondoskodni kell arról, hogy ne csak a meglévő bolháktól szabaduljunk meg, hanem meg kell előzni a bolhafertőzéseket.

Tabletta és rácsepegtető oldat: A leggyorsabb és a leghatékonyabb megoldás a már meglévő bolhafertőzés megszűntetésére és a bolhafertőzések elkerülésére. Akár vényköteles, akár vény nélkül kapható terméket választ, ügyeljen arra, hogy kutyájának megfelelő adagot adjon a kezeléshez, hogy kutyája ne kapjon súlyos reakciót. Bővebb információ a cikk végén. 

Otthonának vagy udvarának kezelése bolhaspray-vel: Nem csak a kutyája viszi be a bolhákat otthonába, hanem Ön és családja is könnyen be tudja vinni a bolhákat és a bolhatojásokat a házba/lakásba. Ezek a bolhák szőnyegekben vagy ágyneműben megtelepszenek és csak arra várnak, hogy megcsípjék a háziállatokat vagy az embereket. Miután kutyáját kezelte a bolhák ellen, gondoskodnia kell arról, hogy alaposan kezelje otthonát és udvarát élősködők elleni spray-vel, hogy a bolhák ne térjenek vissza a házába.

A kutyák bolhacsípésének megelőzése érdekében:

Ha sikeresen megszabadultak a bolháktól, érdemes átgondolni, hogyan előzheti meg a jövőbeli bolhafertőzéseket egész évben. A legtöbb kutya rendszeresen jár a szabadba, ezért elengedhetetlen a megfelelő bolhamegelőzés. A legtöbb megelőző készítmény nem csak a bolhák, hanem más paraziták ellen is megfelelő védelmet tud biztosítani, mint például a kullancsok, szívférgesség és bélférgek. A macskákhoz képest a kutyák általában nem szenvednek súlyos bolhafertőzésektől. De nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mert gyakrabban mennek ki a szabadba, így a megelőzés továbbra is fontos.

A 3 legelterjedtebb és leghatékonyabb bolhamegelőzési módszer:

Tabletták: Ezek olyan szájon át szedhető gyógyszerek, amelyek beadástól számított 1-3 hónapig képesek védelmet nyújtani a bolhák és kullancsok ellen.

Rácsepegtetős oldat: Ezeket a gyógyszereket közvetlenül a kutya bőrére kell alkalmazni. Az ampulla tartalmát martájékra kell csepegtetni, lehetőleg a szőrt széthúzni és közvetlenül a bőrre applikálni így érhető el a legjobb felszívódás. Jellemzően 1 hónapig biztosítanak védelmet bolhák és kullancsok ellen.

Bolha nyakörv: A nyak körül hordható bolhanyakörv védelmet nyújt a kifejlett bolhák és lárvák ellen. A biztonság kedvéért győződjön meg arról, hogy a bolha nyakörv jól illeszkedik, és rendelkezik önkioldó funkcióval. Ha van felesleg a nyakörvön, mindenképpen vágja le a végeit, hogy kutyája ne rágja meg a nyakörvet, és ne legyen kitéve veszélyes vegyi anyagoknak. Jellemzően hosszabb védelmet nyújtanak márkától függően akár 8 hónapig is védelmet nyújthat kutyájának a bolhák és kullancsok ellen.

Tartalomhoz tartozó címkék: Bolha Kutya Macska