Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

A mikrochippek használata háziállatokban

Mi az a mikrochip és hogyan kerül a háziállatba?

 Nem új keletű dolog az állatokat megjelölni, hiszen régebben a haszonállatokat tüzes vassal bélyegezték meg (ezt nevezték billognak), bilétat tettek a fülükbe, vagy tetoválták, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, ki az állat gazdája. Korunkban ennél kíméletesebben járunk el, amikor mikrochipet használunk a társállatoknál (kutya, macska, teknős stb.…), hogy megoldjuk az egyedi azonosítást. A chip egy ceruzabélnél vékonyabb, néhány mm hosszúságú, hengeres tárgy, amelyet injekciós fecskendőhöz hasonló applikátorral ad be az  állat bőre alá az erre felhatalmazott állatorvos. A chip egy 15 számjegyből álló kódot és egy kis antennát tartalmaz és 2012 január 1.-től minden kutyába behelyezett mikrochipet regisztrálni kell.

Az állatorvos a nyak bal oldalán, a bőr alá adja be a chipet, majd egy központi adminisztrációs nyilvántartásba (Magyarországon a Petvetda adatbázisba) viszi fel a kutya tulajdonosának, valamint az állatnak az adatait, esetlegesen a veszettségoltás időpontját is. Fontos, hogy ekkor megadjuk a tulajdonos elérhetőségeit (cím, telefon, email), aminek akkor lesz jelentősége, ha az állat elveszne vagy külföldre utazna. Az adatbázisba felvitt adatok tulajdonjogi igazolásként nem használhatóak.


 

Mi a teendő, ha elveszett állatot találunk?

 

A gazdi felkutatásához, egy chipleolvasóval rendelkező állatorvost vagy szervezetet (állatmentők, egyes benzinkutak) kell keresnünk. A chipleolvasó egy olyan kézi készülék, amely megmutatja a 15 számjegyű kódot, amelyre rá tud keresni online egy, a nyilvántartáshoz hozzáférő regisztrált állatorvos. A kód alapján pedig hozzáférhet a mögötte lévő adatokhoz is, mint a tulajdonos telefonszáma, címe, email-címe. Viszont ezeket az adatokat az adatvédelmi törvény miatt nem adhatja ki harmadik személynek, vagyis még a megtalálónak sem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az állatorvos hívja fel a tulajdonost és amennyiben a tulajdonos hozzájárul, hogy megadja telefonszámát a megtalálónak, akkor teheti ezt meg. Szerencsés esetben ez néhány perc alatt megtörténik.


Amennyiben szeretne meggyőződni arról, hogy kutyája regisztrálva van-e a petvetdata rendszerben, úgy a  https://www.petvetdata.hu/ oldalon a regisztrációs szám beütésével tudja ezt ellenőrizni. Érdemes egyébként az állatorvosnál az adatok frissítését kérni, amennyiben azokban változás állt be (például lakcímváltozás, telefonszám megváltozása, tulajdonosváltozás), esetleg ellenőrzést kérni időnként, hogy mindig a valódi adatokat tartalmazza. Erre kitűnő alkalom az éves veszettség elleni védőoltás. Tehát a chip nem alkalmas a kutya mozgásának vagy tartózkodási helyének megállapítására, amire más technikák léteznek, lásd GPS.  A chip beültetése nemcsak tanácsos, hanem 2013. január 1.-től a négyhónapos kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók. Külföldi utazáshoz kötelező, ezt az útlevélben is feltüntetik. 2010. július 1.-től, amennyiben a kutya tulajdonosa megváltozik, még a tulajdon átruházása előtt kell a kutyát megjelölni mikrochippel, ha ez addig még nem történt meg (azaz négy hónapos koruk előtt adták vagy ajándékozták el)

Tehát a mikrochipet regisztrációs céllal használják és bár nem mutatja az állatok tartózkodási helyét egy térképen, az elveszett háziállatok hazajuttatásában így is komoly segítséget nyújt.

 

Amennyiben további segítségre van szüksége kérjük keresse állatorvosunkat, dr. Papp Zoltánt!

Az állatorvos házhoz megy!

Kiszállás otthonába, egyeztetett időpontban, Budapesten és környékén. 

Telefonszám: +36 20 201 202

Email: info@homevet.hu

https://allatorvos.homevet.hu/

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya Macska Mikrochip