Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

Macska szájszag okai, megelőzése és megoldása

2023. 02. 16. 17:06:00
Macska szájszag okai, megelőzése és megoldása

Bűzlik cicád lehelete? Ne tartsd vissza a levegőt és nehogy megfoszd az ölelgetéstől! Inkább olvasd el a macskák rossz leheletének lehetséges okait és a legkönnyebb megoldásokat!

Amikor cicád felugrik az öledbe, dorombolva bújik hozzád, semmi sem tudja úgy elrontani a pillanatot, mint ahogy megcsap a szúrós szájszag. Az első gondolat: Hogy lehet megszüntetni a macskám rossz leheletét, gyorsan?

A macska rossz leheletének (halitosis) okai:

Fogászati betegség:

Nem kell megijedni a betegség szó hallatán, nagyon gyakran fordul elő, becslések szerint 10-ből 7 cicának van szájproblémája 3 éves korukra. A jó hír, hogy a fogászati betegségek 100%-ban visszafordíthatóak a korai szakaszokban.

A fogászati ​​betegségek akkor kezdődnek, amikor lepedék, ragacsos baktérium réteg képződik a macska fogain. Ahogy a baktériumok elszaporodnak és bizonyos ásványi anyagokkal találkoznak a nyálban, a lepedék sárgásbarna anyaggá, fogkővé keményedik.

Miért kell tartani a macska fogkövétől?

A fogkő jelenléte miatt a fogíny begyullad, majd sorvadásnak indul, és a tartós fogkő és a sorvadás által szabaddá válik a fognyak, később a foggyökér, fogvesztéshez vezetve. Előbb utóbb a fertőzött ínyből származó baktériumok a testben szív és veseproblémákat okozhatnak.

Egyéb szájhigiéniás okok:

 • Kiscicák és fiatal cicák fogzása
 • Trauma (pl égési sérülés egy elektromos vezeték rágcsálásából)
 • Macska szájgyulladás
 • Szájfekélyek/sebek
 • Fog tályogok vagy fertőzések

A fentiek miatt is nagyon fontos az éves állatorvosi látogatás, ahol ellenőrzik a fogakat is, és amennyiben szükséges, felállítják a kezelési tervet.

Bűzlik a macska lehelete? Ne hagyd figyelmen kívül a jeleket!

Sokan nevetgélnek rajta, csúfolják a cicát, vagy csak természetesnek gondolják a halszagú macska puszit, de érdemes kijózanodni, mert általában ez az első jele egy fogászati problémának.

 (Hacsak nem tolt be egy tál tonhalat és böfizte rád)

A macskák fogászati betegségének további tünetei:

 • Az íny vörösessége, vérzése vagy duzzanata
 • Túlzott nyáladzás
 • Fogkőképződés
 • Változás az étkezési szokásokban (a száj egyik oldalon rágása, étel eldobása, vonakodik az evéstől..)

Ha a macskámnak rossz a lehelete, jelentheti, hogy beteg?

Leggyakrabban csak a rossz szájápolás okozza a szájbűzt, jelezheti a testnek más megbetegedését.

 • Vesebetegség: Amikor a macska veséi nem működnek megfelelően, salakanyag halmozódik fel a vérben és a cica lehelete vizelet vagy ammóniaszagú lehet
 • Cukorbetegség: Ha cicád cukorbeteg, a lehelete kellemetlen gyümölcsös szagot kaphat a vérben felhalmozódó ketonok miatt. Azonnal fordulj állatorvoshoz!
 • Májproblémák: Ha macskád ínye, fülének bőre, vagy szemének fehér része besárgul, az a májbetegség jele és szintén okozhat büdi leheletet.

Kaki szagú macska lehelet?

Bármilyen undorítóan is hangzik, néhány cica ráfanyalodik az ürülékre. Van, hogy ezt vitaminhiány vagy paraziták okozzák, vagy csak egyszerűen a kíváncsiság...

…De ha cicádnak ürülékszagú a lehelete ÉS emellett hány vagy nincs étvágya, lehet szó bélelzáródásról, ami komoly egészségügyi vészhelyzet! Ezt okozhatja idegen tárgy lenyelése, mint gumiszalag, fogselyem, fonál stb. – rögtön állatorvos!

MEGOLDÁSOK

A fogápoló jutalomfalatok valóban eltűntetik a cica rossz leheletét?

A jó minőségű fogtisztító falatok segítenek eltávolítani a lepedék egy részét, miközben felfrissítik a macska leheletét.  Azonban ez kiegészítő kezelés, nem fogászati megoldás!

Egyes jutalomfalatok rossz minőségűek és a magas szénhidráttartalmuk, éppen, hogy növelik a plakk képződését a szájban. Mások pedig az elhízáshoz járulnak hozzá, ami szintén problémákhoz vezet. Ha pedig a macska fogai már nincsenek jó állapotban, a ’fogtisztítós’ jutalomfalatokat már nem tudja rendesen megrágni, sérülést vagy fogvesztést okozhatnak a cicának.

A lényeg: kiegészítő eledelként gondoljunk rájuk, ne ez legyen az egyetlen lépése a macska fogápolásának.

Meg kell mosnom a macskám fogait, hogy helyreállítsam a rossz leheletet?

A rendszeres fogmosás megakadályozza a fogkő felhalmozódását és friss leheletet biztosít.

Amennyiben kezes cicád van, és sok türelmed, mindenképpen ajánljuk!

Kedvenc cica kutya fogkrémünk: Orozyme gél/krém

Az idősebb és tüzesebb cicáknál viszont megértjük, ha az első próbálkozás után feladtad...

Szerencsére van más megoldás is!

Macska leheletfrissítő vízadalék

A legegyszerűbben használható szájhigiéniás termék. Csak önts egy kis oldatot a macska vizestáljába vagy szökőkútjába és minden korty vízzel frissebb leheletet kap. Fontos, hogy ez nem egy kis ’légfrissítő vagy cukorka’, csak is jó minőségű vízadalékkal fogunk tudni hosszú távon megelégedni!

A kedvencünk: Oxyfresh szájhigiéniás oldat

A többi leheletfrissítővel ellentétben ez teljesen illat és ízmentes, tehát Kedvenced nem fog gyanúsan nézni rád és otthagyni a vizet!

Az Oxyfresh nem mérgező, és összetevője semlegesíti a lepedékhez, macska szájszaghoz és fogbetegségekhez vezető baktériumokat.

Oxyfresh szajviz kutya macska reszere egyszeru, termeszetes, hatasos Homevet

Fogtisztító por ételadalék

A kedvencünk: PlaqueOff por

A természetes tengeri algából kivont anyag megváltoztatja a nyál összetételét, megakadályozza a plakkot képző baktériumok fogakhoz való tapadását, így megelőzve a fogkő okozta problémákat. A fogak közé is eljut, és olyan helyekre is, ahová a fogkefe nem ér el! (vagy a gyulladás miatt már fájdalmas lenne). hatóanyaga lebontja a baktériumokat, így a fogkő és a plakk leesik a fogakról vagy azokról nagyon könnyen eltávolíthatóvá válik.

Amint látod már számos megoldás létezik a macskák leheletének frissítésére, miközben gondoskodsz megfelelő szájhigiéniájáról is! Win-Win