Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

Kullancsok által terjesztett gyakoribb betegségek


Kullancsok által terjesztett gyakoribb betegségek:

Babéziózis:


Ezt a betegséget a közönséges nevén barna kullancs és a kutya kullancs terjeszti. A tünetek súlyosságát befolyásolja a kutya immunrendszerének állapota, a bejutott fertőző ágensek mennyisége és azok fertőzőképessége. A babéziózis kórokozói egysejtű élősködők, amelyek a vörösvértesteket támadják meg. Ezek szétesése miatt jelentkeznek a tünetek, legtöbbször akut módon. A lappangási idő 2-7 nap.

Tünetei általában magas láz, bágyadtság. Régebben a vérvizelés (sötét, csokibarna vizelet) is tünet volt, de ez manapság nem minden esetben fordul elő. Azonban tesztekkel kimutatható a vér a vizeletben. Jellemző még az étvágytalanság, a bágyadtság, illetve az, hogy a nyálkahártyák sápadtak.. A kór előrehaladtával vérszegénység, autoimmun betegségek, lépmegnagyobbodás, májkárosodás, hasmenés, hasnyálmirigy gyulladás, veseelégtelenség, esetleg idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek. Kezelés nélkül halálos betegség.
Minél előbb sikerül észrevenni és kezelni a fertőzést, annál nagyobb eséllyel gyógyul meg az állat. A kórokozók kimutatására a mikroszkópos, festett vérkenet vizsgálat alkalmas. A belső szervek állapotáról vérlabor és UH vizsgálat téjékoztat. Gyógyulás után sajnos sokszor veseelégtelenség maradhat vissza. Ezt vérvizsgálattal ellenőrizhetjük. Megelőzésére védőoltás nincs, kémiai injekciót lehet használni, de a mellékhatások miatt ezt a napi gyakorlatban nem szoktuk alkalmazni.Lyme kór:


Emberre és kutyára is veszélyes. A fertőzés kizárólag kullancscsípéssel terjed, a megbetegedett állattól az ember nem tudja elkapni a betegséget. Magyarországon a kullancsok fertőzöttsége igen magas, de nem mindegyik kullancscsípés okoz fertőzést. A csípés után a tünetek 1-5 hónap után jelentkeznek, amelyek elég jellegtelenek: enyhe hőemelkedés, étvágytalanság, levertség. Későbbiekben az állat nem szívesen mozog, sántít, az ízületek begyulladnak. Jelentkezhet ideggyulladás, valamint bőrgyulladás is. Esetleg a vese is károsodhat. Kimutatása laboratóriumi vizsgálattal történik. A betegség megelőzésére van védőoltás forgalomban.Ehrlichiosis:


Magyarországon viszonylag ritka betegség, mert a barna kutya kullancs ritkábban fordul elő. A kutya fehérvérsejtjeit támadja meg. A betegség lázzal, hányással, légszomjjal, étvágytalansággal, bágyadtsággal kezdődik, de vérzések is előfordulhatnak. Később a nyirokcsomó és a lép megnagyobbodása jelentkezik, majd az idült fázisban bágyadtak és lefogynak az állatok. Végül a szem tünetei is megjelennek. Kezelés nélkül visszafordíthatatlan szervi elváltozások maradnak, a kutya akár meg is vakulhat.Megelőzés

 

A legjobb megelőzés az oltáson kívül, ha elkerüljük a kullancsfertőzést, amire számos lehetőségünk van. Kaphatóak receptköteles és recept nélküli gyógyszerek is. Egyesek a kullancsot pusztító, míg mások a kullancsot elriasztó hatással rendelkeznek.

Ezek a készítmények kiszerelés szempontjából is többfélék: nyakörvek, belsőleg adható tabletta, külsőleg alkalmazható spray, csepp (spot on), illetve ultrahangos készülék. Tapasztalatom szerint a recept nélküli gyógyszerek közül talán a Foresto nyakörv leghatékonyabb és legmegbízhatóbb (kullancs- és bolhariasztó képessége, 7-8 hónap hatásideje, ár-érték aránya miatt). Tisztában kell azonban lenni azzal, hogy egyetlen forgalomban lévő szer sem ad százszázalékos védettséget. Ezért nagyon fontos, hogy séta után a kutyát minél hamarabb átvizsgáljuk (hosszú szőrű kutyáknál bolhafésű használata) és amennyiben kullancsot találunk benne, azt eltávolítsuk kullancs csipesszel vagy kullancskanállal. Ha esetleg a kullancs feje benne maradna a kutyában, nem kell kétségbe esni, a kutya szervezete ugyanis ki fogja lökni az idegen anyagot. Természetesen mindenképpen fertőtleníteni kell a területet!

 

Kullancsmentes boldog napokat kívánok minden gazdinak és kutyának!