Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

A kullancsok eredete, fajtái és fertőzése

A kullancsok ősidőktől élnek a földön, pókszabású, ízeltlábú vérszívó élősködők. Az egész világon kb. 800 kullancsfaj található. Számunkra a közönséges kullancs (ixodes ricinus) és a kutyakullancs (dermacentor reticulatus) a legfontosabb. Ezek terjesztik Európában a legtöbb olyan betegséget, amely kutyára veszélyes.

A kullancsok az általános nézettel ellentétben nem csak erdőben élnek, hanem az urbanizált környezetben is. Fűszálakon, cserjéken. Egy-másfél méter magasságig bármilyen növényzeten megtalálhatóak és leginkább a nedves, meleg környezetet kedvelik. Régebben a május és november közötti időszakban voltak a legaktívabbak, de a klíma melegedése miatt ma már gyakran előfordul télen is a kullanccsal való fertőzöttség. Nagy és hosszan tartó szárazságban az aktivitásuk viszont csökken.A kullancs az úgynevezett Haller-szerv segítségével a szag, a nedvesség, a széndioxid, a rezgések vagy a testhő alapján találja meg a gazdaszervezetet. Az állatra kerülés után belefúrja magát a bőrbe, majd ezután kezdődik a vérszívás. Fontos tudni, hogy a kullancs a fertőzést nem azonnal adja át a gazdaszervezetnek. A fertőződés veszélye 24 órán belül minimális, 24-48 óra között kicsi, 48-72 óra között nagy, 72 óra után pedig kiemelkedően magas. Tehát ha időben észrevesszük az élősködőt az állaton, és szakszerűen el is távolítjuk, akkor feltehetően a fertőzések elkerülhetőek. A kullancs eltávolítása leginkább kullancskanállal vagy kullancs csipesszel történjen..Ezek patikában, de esetleg eledel boltban is megvehetők és használati útmutatást is adnak hozzájuk. A kullancs eltávolítása nem túl bonyolult, mégis érdemes elolvasni az útmutatót használat előtt. Lehetőségünk van az eltávolított kullancsot laboratóriumba küldeni, ahol meg tudják vizsgálni, hogy fertőzött volt-e. Az eltávolított vérszívót ne nyomjuk szét! Pláne ne tegyük ezt szabad kézzel, mert a benne lévő fertőző anyag megbetegíthet akár bennünket is. Az is fontos, hogy nem minden kullancs fertőzött, bár hazánkban sajnos igen gyakoriak fertőzést hordozók.A kullancsok számos betegséget terjesztenek. (Tularémia, Q láz, mediterrán foltos láz, tibola stb.) Viszont az emberekre oly veszélyes agyhártyagyulladást a kutyák általában tünetmentesen vészelik át. A számunkra fontosabb, sokkal gyakoribb és egyben veszélyesebb betegségek: a babéziózis, a lyme kór, ritkábban pedig az ehrlichiosis. Ezek közül a betegségek közül a lyme kór ellen van  védőoltás, ezért a kullancs által erősen fertőzött területeken a védőoltás beadása különösen ajánlott.