Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

Hogyan tartsuk távol a macskákat a konyhapulttól: 6 trükk, amit érdemes kipróbálni

Hogyan tartsuk távol a macskákat a konyhapulttól: 6 trükk, amit érdemes kipróbálni

Miért akarnak a macskák mindenképpen a konyhapulton ólálkodni?

Milyen módszerekkel tudjuk őket jobb belátásra téríteni? 

Hogyan tartsuk távol a macskákat a konyhapulttól: 6 trükk, amit érdemes kipróbálni

A macskákról köztudott, hogy kíváncsiak – néha kifejezetten huncut lények, akik szeretnek felfedezni minden zugot és magaslati pontot a lakásban. Ez természetesen magában foglalja a konyhapultot is.

Ha a kedvenc benti macskád folyton a konyhapulton akar rosszalkodni, tudd, hogy nem te vagy az egyetlen házikedvenc szülő, aki ezzel a furcsának tűnő viselkedéssel küzd. Még akkor is, ha a cicád szabadon uralkodhat a lakás többi része felett, van néhány fontos biztonsági ok, ami miatt érdemes eltántorítani attól, hogy a tűzhely és emberi ételek közelében lógjon.

Előzetesen megvizsgálunk néhány okot, amiért a macskák szeretnek a konyhapulton ácsorogni, és mit tehetnek a macskaszülők ennek a viselkedésnek a visszaszorítására.

Miért szeretik a macskák a konyhapultot?

A konyhapultok rendkívül hívogatóak a macskák számára, számos okból. Nézzük meg, miért szeretnek a macskák annyira a munkalapokon lógni.

 

Szeretik a magas helyeket

A macskák megőriztek néhány vad ösztönt az őseiktől, köztük azt a vágyat, hogy minél magasabbra üljenek. Ha felülről szemlélhetik a területüket, az segít megóvni őket a ragadozóktól. Noha házi macskáinknak nem kell aggódniuk a tényleges ragadozók miatt, ösztöneik továbbra is azt súgják nekik, hogy a magasban való tartózkodás a legjobb módja annak, hogy felügyeljék az eseményeket, és megszabaduljanak a stresszt okozó dolgoktól.

A konyhapult stabil talajt biztosít

A macskák ügyesen ugrálnak, és amikor érkeznek, szívesebben teszik ezt egy stabil, masszív felületen.

A konyhapult tele vannak élelmiszerekkel

Mi konyhapultnak nevezzük, de ha egy macska beszélni tudna akkor valószínűleg, „élelmiszerboltnak nevezné. A munkalapokat jó szagokkal társítják, valamint az tudják, hogy valahogyan onnan jön mind az ő, mind pedig a gazdi vacsorája.  Ha a macskák megkóstolják az ételt a pulton, az jutalomként jelenik meg a szemükben.

Közel van a folyóvízhez

A macskák szeretik a folyó vizet, és a konyhapultok jellemzően magukba foglalják vagy körbe ölelik a mosogató tálcát. Ha szivárog a csap, a macska vonzódhat hozzá. Az is előfordulhat, hogy a környéken ácsorog, és arra vár, hogy megfordítsd ezt a varázslatos kapcsolót.

6 módja annak, hogy a macskákat távol tartsd a pulttól:

Bármennyire is szívesen engednéd kedvenc macskabarátod, hogy oda menjen ahová csak akar, a konyhapultok használata nem megengedett a cicák számára, mivel az emberek itt készítik és tárolják az ételt. A piszkos (és imádnivaló) cicamancsok és az általunk fogyasztott tárgyak egyszerűen nem passzolnak egymáshoz. Ráadásul a konyhapultok bizonyos potenciális veszélyeket is jelenthetnek, például éles késeket, forró felületeket, nyílt lángot vagy mérgező ételeket, amelyeket a cicának nem szabad megennie.

1, Adj nekik egy csábító alternatívát

Nem tudjuk teljesen kiküszöbölni a macska ösztönös vágyát, hogy magas helyen üljön, szép kilátással. Ha nem engedjük meg a macskáknak, hogy ösztönös viselkedésüket fejezzék ki, az stresszt okoz bennük, és még rosszabb viselkedési problémákat okoz. Az sem fog működni, ha hangos hangokkal vagy vízzel fröcskölve őket, megbüntetik őket, amikor felmásznak a konyhapultra.

Ehelyett megfelelő alternatívát kell biztosítanunk számukra a pult helyett, amely kielégíti az igényeiket, majd pozitív megerősítést kell alkalmaznunk, amikor ezt az alternatívát használják.

Néhány jó alternatíva:

Szék vagy valamilyen ülő alkalmatosság a pult mellett: Tedd félre a kedvenc jutalomfalatját és csak akkor jutalmazd meg vele amikor a székre ül. Soha ne tedd a macskát a székre, mert neki kell saját magától eldöntenie, hogy oda akar menni és ha oda ment rögtön adj neki jutalmat.

Macskatorony: Helyezz el egy macskatornyot vagy mászófát egy másik helyiségben, hogy helyet biztosíts macskádnak, ahol ülhet. Ha van benne búvóhely, kaparófa, macskamenta vagy játékok, akkor még nagyobb az esélyes, hogy macskád oda fog szokni.

2, Használj elrettentő eszközöket

Ahogy fentebb említettük, nagyon fontos, hogy ne büntesd meg a macskádat azért, mert felugrott a konyhapultra. Ez potenciálisan károsíthatja a macskával való kapcsolatod (még ha gyengéd is!), és sok esetben a szidást csak a szobában való tartózkodással fogják összefüggésbe hozni, nem pedig azzal, hogy a pulton tartózkodnak.

A passzív, környezeti elrettentő eszközök nem bántják vagy ijesztik meg macskáját, de meggyőzik őket, hogy ne járkáljanak a konyhapulton. A elszoktató spray, az alumíniumfólia és a pult szélére ragasztott kétoldalas ragasztószalag mind olyan büntetés a macskának, amit nem tud közvetlenül hozzád kötni, így nem lesz negatív hatással a kapcsolatotokra.

3, Távolítsd el a kísértéseket

A macskáknak lenyűgöző szaglásuk van, így, ha van valami csábító a konyhapulton, akkor jobb, ha elhiszed, az orruk egyenesen a forráshoz vezeti őket. Jó alapszabály, hogy ne hagyj ételt a konyhapulton.

Ne a konyhapulton készítsd el macskád eledelét. Keress egy másik helyet a lakásban erre a feladatra. Macskád úgy is követni fog, így hamar átszokik az új területre, ahonnan a „zsákmány” érkezik.

4, Tarts itatókutat macskádnak:

Ha úgy tűnik, hogy macskád a folyóvizet szereti, fontold meg egy szökőkút funkcióval ellátott itatókút beszerzését. Ezek folyamatosan áramoltatják a vizet, ami csábítja a macskát.

5, Foglald le a figyelmüket interaktív játékokkal

Ha a konyhapultokat fürkészi, ha finom falatokat vagy más érdekes leleteket keres, az mentálisan serkenti macskát. Ugyanezt a kíváncsiság érzését újra előidézheti, ha rejtvényetetőkkel látja el cicát.

Saját ételjátékot is barkácsolhatsz, ha csemegéket rejtegetsz el szórakoztató helyeken, például a macskafájuk közelében, a kaparófán vagy az ablakpárkányon.

6, Próbáld ki a Clicker Training-et

A klikker tréning abból áll, hogy megtanítod a macskát, hogy egy hangot jutalomhoz társítson, ez egy nagyon hatékony tanítási eszköz. Ha a macskája felugrik a pultra, tegyen egy csemegét a macskatornyára, a földre vagy az ágyára, majd használja a klikkert, ha leugrik.

Idővel és elegendő ismétléssel a macska a csattanó hangot a munkalapról való leugráshoz társítja, függetlenül attól, hogy van-e valami csemege, vagy sem. Amikor a szobában tartózkodik, egyszerűen rákattinthat az eszközre, hogy lekerüljön a pultról.

A macska viselkedésének megváltoztatása eltarthat egy ideig, ezért légy türelmes négylábú barátoddal, és tartsd magad a kitűzött stratégiához!

Tartalomhoz tartozó címkék: Felelős állattartás Macska