Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

Háziállatok szállítása repülővel

 

 

Ha repülővel utazunk és visszük magunkkal kedvencünket is, akkor fel kell készülnünk az útra. Első lépés, hogy melyik légitársasággal utazzunk? 

 

 

Minden légitársaságnak saját protokollja van a kisállatok utaztatására. Úgyhogy mielőtt választanánk, mindenképpen érdeklődjünk náluk a lehetőségekről. A légitársaságok többsége ugyanis csak kistestű kutyák és macskák szállítását vállalja az utasszállító járatok fedélzetén. Nyúl, görény és egyéb háziállatok legtöbbször csak a raktérben utazhatnak, és a ketrec súlya általában maximum nyolc kiló lehet, mérete pedig nem haladhatja meg a 42x32x29 centimétert. A ketrecnek be kell férnie az ülés alá. Fontos tudni, hogy vemhes állat nem szállítható!

Általában három módon utazhat az állat:

  1. feladott poggyászként a kabinban (PETC)
  2. feladott poggyászként a raktérben (AVIH) 
  3. nyilvántartott rakományként a raktérben 

Poggyásztérben való szállítás esetén a ketreccel együtt az állat súlya nem haladhatja meg a 32 kg-ot, a box mérete pedig 125x69x80 cm-t. Érdemes az oldalára ráírni: live animal. Van egy negyedik lehetőség is, a privát bérleti szerződés. Ez persze jóval drágább, de nem függ az állat méretétől és az utazás is a legnagyobb luxusban telik. A kabinban utazó állatok mellé felnőtt utaskisérő szükséges és az ülés alatt elhelyezett szállító boxban kell utazniuk. Ha egy repülőgépen utazunk kedvencünkkel, de az állat a raktérben tölti az utazást, érdeklődjünk a légitársaságnál, milyen méretű szállító dobozokat fogadnak el. A kísérő nélküli vagy nagyon nagy háziállatok kizárólag a raktérben utazhatnak.

A becsekkolásnál szánjunk plusz időt az esetleg felmerülő nehézségek megoldására. A szállító dobozból általában ki kell venni az állatot, levenni róla a fém pórázt, illetve nyakörvet, majd együtt kell áthaladni a fémdetektoron vagy testszkenneren. Az állat szállításának díját meghatározhatják kilónként vagy egységes csomagdíjként. Fontos szempont még a célország, illetve, hogy lesz-e átszállás az utazás során. Ismernünk kell állatunk viselkedési szokásait, habitusát ahhoz, hogy jó döntést hozzunk az utazásról. A repülőút alatt az állatot a ketrecből nem szabad kivenni. Ezért is nagyon fontos, hogy kedvencünk a boxban megfordulhasson, felállhasson vagy leülhessen. Ha szükséges, az utazás idejére kérjünk az állatorvostól enyhe nyugtatót. És persze ne feledkezzünk meg az utazáshoz szükséges hivatalos papírokról sem! Fel kell tudnunk mérni, hogy az ilyen típusú utazás mennyire viseli meg kedvencünket. Fogyatékkal élők állataival (pl vakvezetőkutya) általában a légitársaságok engedékenyebbek és az utastérben is utazhatnak. A fapados légitársaságok viszont legtöbbször nem vállalják kisállatok szállítását.

Mindenképpen érdeklődjünk a célállomás országának állategészségügyi követelményeiről is! Mindezek után talán érthető, hogy a legfontosabb, hogy utazás és jegyvásárlás előtt minden részletre kiterjedően érdeklődjünk a légitársaságnál a weboldalukon, telefonon, vagy akár személyesen, hogy milyen feltételekkel, milyen szolgáltatást nyújtanak.

Ha pedig jól felkészültünk, akkor bon voyage!