Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

A bolha

A bolhák nem egyszerűen csak kellemetlen élősködők.

Az a helyzet, hogy a bolha a viszketésen túl is számos komoly problémát okozhat nekünk és kedvenceinknek is, amelyeket érdemes megelőzni, ahelyett, hogy utólag próbáljuk kezelni őket.

Ilyen komoly probléma lehet a bolhaallergiás bőrgyulladás, amely a bolhák nyála és ürüléke által kiváltott erős allergiás reakció következményeként alakulhat ki kutyánál vagy macskánál. A vakarózás eredményeként pedig még másodlagos bakteriális fertőzés is előfordulhat, amit szintén szerencsésebb elkerülni, mint szembesülni vele. Mindemellett a bolhák számos kórokozót hordoznak és adhatnak tovább, melyek közül egyik például a pestis.

Különleges rovarok a bolhák, testméretükhöz képest bámulatosan messzire tudnak ugrani. De ha ez nem lenne elég, ráadásul elképesztően gyorsan, hihetetlen mennyiségben tudnak elszaporodni kedvező feltételek mellett. Mintegy 80 nap alatt akár bolhapeték milliói is ellepheti a lakást. Hiszen egyetlen felnőtt bolha 11 napon keresztül naponta nagyjából 20 petét rak le. Szorozzuk ezt be és láthatjuk, hogy nem kis ponteciál van ezekben az ugróbajnokokban! Ráadásul nincs szezonjuk, egész évben életképesek, szaporodnak és fertőznek, még télen is!

Nagyon fontos a megelőzés, hiszen kutyánk és macskánk is bármikor elkaphatja, ha olyan helyen jár, ahol más állatok élnek, vagy más állatokkal találkozik. És ne higgyük, hogy a lakásban tartott macska nincs kitéve a veszélynek, elég, ha kutyánk a séta során összeszedett néhány példányt, máris kész a baj!

A megelőzés érdekében kérjünk állatorvosi szakvéleményt. Sokféle készítmény kapható a védekezéshez, érdemes a kutya és a macska életmódjának megfelelőt választani. Kapható tabletta, nyakörv, illetve cseppek is, az előbbi hosszabb távon biztosít védelmet, az utóbbinál meghatározott időközönként ismételni kell, amit nem szabad elfelejteni! Spray, por készítmények speciális esetekben ajánlottak, hatásuk kevésbé eredményes vagy rövid. Fontos tudni, hogy nem ugyanaz a hatóanyag a kutyák illetve a macskák számára készült bolhaellenes készítményekben, így ezeket nem szabad összekeverni, mert nem lesz hatása vagy ami még rosszabb súlyos mérgezést is okozhat!

A legfontosabb, hogy a védekezésre választott eszköz, akár nyakörv, akár csepp, hatékony legyen és hogy ne feledkezzünk meg az ismétlésről vagy az eszköz cseréjéről, ha lejárt a hatóideje! Nagyon fontos lehet a védekezésben a fertőzött terület megtisztításában az úgynevezett környezet spay ( pl. Biokill, Insecticid 2000 stb.) ami az élő bolhákat pusztítja.Segítség lehet a lakásban bolhásság esetén a a gyakori porszívózás is, a művelet után a porzsákot  ki kell dobni. Még pár nap is veszélyes lehet védelem nélkül, főként a bolhák által hordozott fertőzések miatt!