A kutyák táplálékallergiája

Táplálék allergia vagy intolerancia?

Bár sokan nem tudják, de két különböző problémáról beszélünk, amikor az étellel kapcsolatos gondokról van szó.

Ugyanis van ételallergia és van étel-intolerancia is, és nagyon fontos, hogy tudjuk a kettő közötti különbséget.  

  1. Az intolerancia általában emésztőszervi tüneteket okoz pl. hányás, hasmenés, aminek oka, hogy bizonyos enzimek hiányában a kutya nem tudja az ételt rendesen megemészteni.

  2. A Táplálék-allergia

Az allergia legtöbbszőr bőr-szőr problémát okoz, de tudnunk kell, hogy a kutyák bőr-problémáinak nagyon sokféle, és rendkívül összetett oka lehet.

  • Ilyenek az endokrin problémák,

  • autoimmun és más betegségek,

  • külső élősködők,

  • környezetben lévő allergének által okozott, főleg légúti allergia miatt kialakuló gyulladás,

  • illetve az ételallergia.

Az allergia fehérjék hatására alakul ki.

Leggyakoribb tünetei:

  • viszketés

  • szőrhullás

  • kiütés

  • néha gyakori tüsszentés,

  • fülgyulladáshoz hasonló tünetek

  • Olykor viselkedési zavarok is kialakulhatnak.

  • sokszor az állatnak kellemetlen szaga lesz a kapcsolódó bőrgyulladástól.

Bőrgyulladás esetén pedig:

  • gyakran nyalogatja tappancsait,

  • különböző területeken bebarnul a szőre,

  • alatta duzzadt, kipirult a bőr.

  • Folyamatosan vakaródzik a test különböző részein,

  • szőrhullás figyelhető meg

  • a szőrzet állaga romlik.

A fajta jellege is befolyásolhatja az allergia gyakoriságát.

 A leggyakoribb allergiás tüneteket mutató kutyafajták:

  • Tacskó

  • Bulldog

  • Golden Retriever

  • Németjuhász

  • Mopsz

  • Pitbull

  • Cocker Spániel

  • Si-cu / Shih Tzu

  • Westie (West Highland White Terriers)

  • Yorki (Yorkshire Terriers)

  • fehér szőrű boxer, bull terrier, staffordshire terrier


Az ételallergia legtöbbször nem azonnal alakul ki.

Sokszor ugyanolyan tápot-ételt eszik a kutya hosszú időn keresztül, mégsem produkál semmiféle tünetet.

Ez hogy lehetséges?

A kutya szervezete ugyanis sokáig tudja tolerálni a fehérjék terhelését, míg végül egy idő után úgymond túlérzékennyé válik.

Ilyenkor jelentkezhetnek az allergiás tünetek.

Az ételallergia jóval ritkább, mint gondolnánk, általában minden tizedik kutya szenved ebben a betegségben.. Régebbi külföldi kutatások szerint a leggyakoribb allergének csökkenő sorrendben a marhahús, tejtermékek, csirke, hús, búza, bab, borjú, kukorica, tojás, disznóhús, hal, rizs. Feltehetően ez a sorrend az újabb tápok alapanyagainak változásával módosult.

Honnan tudom, hogy ételallergiás a kutyusom? És mire?
Az allergia okát megtalálni nem könnyű feladat.

Gyanú esetén érdemes elvégezni egy úgynevezett Eliminációs diétát, amely során teljesen kizárjuk az étrendből a feltételezett összetevőt (gabona/csirke stb), és amennyiben ennek hatására csökkennek a tünetek, meg is találtuk az allergént. A diéta után érdemes állatorvoshoz fordulni a további lépések megbeszélésére.

  1. Lépés: Az Eliminációs diéta. (kizárásos/elhagyásos diéta)

Ez egyáltalán nem egyszerű és nagy odafigyelést igényel a gazdától és az állat környezetében lévő többi embertől is.

Berögződéseket, meggyőződéseket, megszokásokat kell megváltoztatni.

A kutyát olyan diétás táppal kell etetni (vagy otthon is elkészített étellel), amely olyan fehérjéket tartalmaz, amilyeneket addig még soha nem kapott.

Ez az étel, illetve a táp összes fehérjére vonatkozik (hús, gabona, zöldség stb,). Minimum három, de inkább hat-nyolc hétig kizárólag ezzel a táppal kell a kutyust etetni.

*Szeretnénk kiemelni, hogy ha belevágna az Eliminációs diétába, gondoljon a jutalomfalatokra is, az is táplálék, és tartalamazhatja az adott allergént!*

Ha ezután az allergiás tünetek csökkennek, illetve megszűnnek, akkor a tápallergia valószínűsége igen nagy.

Gyengébb minőségű tápok gyakran tartalmaznak adalékanyagot, ízfokozót, különböző színezékeket és hozzájárulhatnak az allergiás reakciók, intolerancia kialakulásához. Nagyon fontos az alapanyagok minősége és a frissessége is. Fontos tudni, hogy egyes prémium minőségű tápot gyártó cégek már nagyon odafigyelnek az összetevőkre és ami szintén nagyon fontos, a táp elkészítésének technológiájára is. A jól kidolgozott gyártási folyamat ugyanis alapvetően meghatározza a táp minőségét.

  1. Lépés: Orvosi lehetőségek

Az egyik lehetőség az allergia okának kiderítésére a vérvizsgálat.

A diagnosztika során többféle allergénre vizsgálják a mintát. Ezzel viszonylag gyorsan kideríthető, melyik az allergiát okozó összetevő és ha lehetséges, az étrendből mielőbb ki kell venni azt. A diagnosztika pontossága a fejlesztéseknek köszönhetően nő.

Lehetséges az állatnál a nyálból vett mintát is elemezni, amikor a nyálban lévő IgA és IgM antitestek jelenlétét vizsgálják.

Bőrteszt is lehetséges, bár azt már egyre ritkábban használjuk.


Kiderült, hogy Tápallergiás a kutyus, mit tehetünk?

A tünetek enyhítésére többféle megoldás lehetséges. 

A megállapított összetevőt pedig természetesen érdemes kerülni, és olyan eledelt választani, amiben nem fordul elő a problémás alapanyag.

Fontos tehát, hogy a táplálék minősége mellett figyelembe vegyük kutyánk egyediségét, és amennyiben szükségét érezzük, forduljunk állatorvoshoz, csináltassunk egy allergiatesztet vagy eliminációs diétát, és a tények és tapasztalatok alapján ítéljük meg kutyánk érzékenységeit, amennyiben vannak.

A fent említett tünetek esetén mindenképp érdemes állatorvoshoz menni, hiszen a tünetek más problémára is utalhatnak.