Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

Mivel és hogyan etessük hörcsögünket?

Mivel és hogyan etessük hörcsögünket?

Amikor állat kerül hozzánk, a megfelelő elhelyezés mellett különösen ügyelnünk kell a helyes táplálására. Ahogy mi, emberek, úgy az állatok is hosszabb életet élhetnek le, ha egészségesen és változatosan étkezhetnek.

Ebben a cikkben sorra vesszük, mit érdemes szem előtt tartanunk, ha szeretnénk hörcsögünket helyesen etetni.

 

Ahhoz, hogy egészségesen táplálhassuk hörcsögünket, figyelembe kell vennünk, hogy mit esznek a hörcsögök vadonban. Fontos, hogy ehhez hasonló étrendet állítsunk fel kedvencünknek, hiszen így biztosíthatunk számára mindent, amire szüksége van.

A hörcsög fő táplálékát különféle magvak alkotják. Emellett fogyasztanak zöld eleséget és rovarokat, illetve néha adhatunk egyéb finomságokat is nassolnivaló gyanánt.

Mit eszik a horcsog- cuki-horcsog-felelos-allattartas-homevet-patika

A hörcsög magkeverék a hörcsögök fő elesége.

Az étrend nagy részét ez teszi ki. Ennek következtében különösen ügyelnünk kell, hogy megfelelő minőségűt válasszunk. Sajnos Magyarországon a bolti eledelek nagy része rendkívül silány minőségű, mert a gyártóknak nem a jó minőség a célja, hanem hogy minél kevesebb pénzből minél több termék készüljön. Egy jó minőségű magkeverék legalább 20-25 féle magot tartalmat, emellett megtalálható benne szárított rovar, esetleg szárított növény is. Miután beszereztük a megfelelő eledelt, naponta kell adnunk belőle hörcsögünknek.

Törpehörcsögnek napi 1 teáskanálnyi eledel az adagja, szíriai aranyhörcsögnek pedig napi 1 evőkanállal érdemes adnunk. Természetesen az adag tetszőlegesen növelhető vagy csökkenthető annak függvényében, hogy kedvencünk mennyit fogyaszt belőle.

Zöld eleséget naponta kell biztosítanunk hörcsögünknek, lehetőség szerint változatosan.

Ez lehet zöldség, csíra, mezei növény.

  • Zöldségek közül a legkedveltebb a cukkini, paprika, paradicsom, pasztinák, petrezselyem, tök, uborka, zeller.

  • Csírákból a legtöbb hörcsög szereti a kukorica és napraforgómag csíráját.

  • Mezei növények tekintetében pedig adhatunk többek között gyermekláncfüvet, levendulát, százszorszépet és tyúkhúrt is.

Fontos, hogy a különféle növényeket ne autóút mellől szedjük, mert ott szennyezettek lehetnek. Válasszunk inkább erdős-mezős területet, vagy szedjük saját udvarunkból.

Horcsog-taplalas-homevet-patika-horcsogmentes

Fehérje gyanánt elsősorban célszerű különféle rovarokkal próbálkoznunk.

Sokan tejtermékekkel váltják ki, de azok számos olyan tápanyagot is tartalmaznak, amik szükségtelenek a hörcsög számára. Emellett a tejtermékeknek magas a zsírtartalma, így kevésbé egészségesek.

Fontos, hogy a rovarokat semmiképp ne a vadonból fogjuk be, mert számos betegséget terjeszthetnek. Inkább boltban vagy webshopban vásároljuk meg azokat.

Hörcsögünknek hetente körülbelül 5-7 élő rovart kell adnunk, például lisztkukacot, szöcskét, tücsköt.

Ha ezeket szárított formában szeretnénk adni, akkor a mennyiség háromszorosával kell számolnunk, mert kiszárítva harmadannyi fehérjét tartalmaznak.

Cuki-hori-horcsog-etetese-horcsogtartas-homevet-patika-horcsogmentes

Természetesen néha kedveskedhetünk egy kis nassolnivalóval is hörcsögünknek.

Törekedjünk a természetes finomságok beszerzésére! Ilyen például az almaszirom, borsópehely, köles, olajos magvak, pitypanggyökér.

Régre visszanyúló tévhit, hogy a hörcsögnek nincs szüksége ivóvízre, mert a növényekből kellő mennyiségű folyadékot nyer ki. Ez nem igaz!

Mint minden emlős, a hörcsög is iszik vizet, így ezt semmiképp se vonjuk meg tőle. Bár naponta csak néhány csepp vizet fogyaszt, ez neki létfontosságú. A víz tehető golyós önitatóba vagy tálba is, és naponta kell cserélnünk.

Sajnos előfordulhat, hogy hörcsögünk megbetegszik.

Ilyenkor nem árt, ha immunerősítő kúrát kezdünk, hiszen így hamarabb felépülhet. Betegség esetén szerezzünk be Vetri-DMG Liquid vagy DmGuard immunerősítőt, és 30 napos kúra formájában adjuk hörcsögünknek.

A felelős állattartás alapja a tájékozódás! Köszönjük, hogy elolvasta a cikket, hogy a lehető legjobb életet biztosítsa apró Kiskedvencének! heart

 

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.