Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

Mire utal a kutya és macska hányás színe?

Mire utal a kutya és macska hányás színe?
Mutasd meg a hányást, megmondjuk az okát! Mire kell figyelni, ha hányt a kutya? Mikor kell orvoshoz fordulni macska hányással?

Hány árnyalata van a hányásnak?

Azért ötven nincs…

Házi kedvenceink különböző gyakorisággal szoktak hányni. A hányás gyakorisága és természetességének elfogadása elsősorban az állat fajából adódó gyomor anatómiai különbségekből fakad.

Pl: a kutya- és macskafélék gyomra úgy van kitalálva, hogy nagyon könnyen tudnak hányni. Fontos, hogy a nem odavaló dolgoktól könnyen meg tudjanak szabadulni (pl. macskáknál a tisztálkodás közben lenyelt szőrök hányás útján ürülnek).

Ezért tehát ha egy kutya vagy macska időnként hány, az teljesen természetesnek tekinthető. Ennek ellenkezője jellemző a növényevő kedvenceinkre (lovak, nyulak, stb…), ők anatómiailag képtelenek hányni. 

Mit jelentenek a különöző színű kutya és macska hányások?

 1. Táplálék/innivaló színű hányás:

az elfogyasztott táplálék vagy innivaló színétől függően a szivárvány minden színe is megjelenhet a hányásban a táplálékkal együtt. 

 1. Sárgás zöldes színű hányás:

A leggyakoribb színváltozat a sárga. Oka: az üres gyomorba belekerülő epe. A zöldes színárnyalat megjelenése és mélyülése egyenes arányban van az epe gyomorban eltöltött idejével.

 1. Fehér-áttetsző színű hányás:

Oka: savas gyomornedv, vagy lenyelt légúti váladék.

 1. Élénkvörös színű hányás:

Oka: általában olyan emésztőrendszeri vér, aminek nem volt ideje megalvadni, megemésztődni. Pl. különböző oktanú gyomorfekélyek -, nyelőcső fekély.

 1. Kávé színű hányás:

Oka: olyan vér, aminek volt ideje megalvadni és/vagy megemésztődni a gyomorban. Pl: különböző oktanú gyomorfekélyek, orrvérzésnél a hátra csorgó, lenyelt vér

 1. Barna színű hányás, bélsár/kaki szaggal:

Oka: béltartalom kerül a gyomorba. Pl. bélelzáródás miatt a belekből nem tud hátrafelé ürülni a tartalom, ezért visszafelé áramlik a gyomor irányába, majd pedig hányással ürül, a szaggal együtt.

Mikor szükséges állatorvoshoz fordulni háziállat hányással?

 1. Függ a hányás háttérokától (erre a hányás színéből tudjuk az első következtetéseket levonni)

 • 4. – 5. – 6. esetben mindenféleképpen!

 • 1. – 2. – 3. esetben nem szükséges rögtön rohanni az állatorvoshoz. 

 1. Függ a hányás gyakoriságától

 • 4. – 5. – 6. esetben már egy hányás után is állatorvosi vizsgálat és kezelés szükséges.

 • 1. – 2. – 3. esetben

 1. havi 1-2 alkalom teljesen normálisnak tekinthető

 2. hetente 1-nél több hányás esetén már fokozottabb odafigyelés, és otthoni kezelés szükséges.

 3. napi gyakoriságú hányás esetén már állatorvosi vizsgálat és kezelés szükséges.

Mit tehetünk otthon, ha kiskedvencünk hányt? (1. – 2. – 3. esetben!)

 • Gyomorkímélő táplálás

 1. Valamilyen diétás táp (Gastrointestinal tápok – könnyebb emészthetőség, alacsonyabb zsírtartalom) etetése (kb 5-6 napon keresztül, majd fokozatosan visszatérni az eredeti táplálékra)

 2. Rövid koplalási szakasz után (fél – egy nap), sokszor adjunk kis mennyiségeket (pl. 4-5 x, 2-3 napon keresztül, aztán fokozatosan lehet egyre kevesebbszer, de egyre többet adva visszatérni az eredeti mennyiséghez.

 • Valamilyen gyomor nyálkahártya védő / bevonó gyógyszer adása. (pl. Vetgastril gyomorvédő gél)

 • Figyeljünk a megfelelő folyadék és elektrolitpótlásra! (víz és esetleg Rehidratáló termékek pl. Oralade )

 • Támogassuk a bélflóra egyensúlyának helyreállítását probiotikus termékekkel. (pl. Gastroferm por, Protexin Synbiotic kapszula)