Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

Kutyák vemhessége

Kutyák vemhessége

 

 1. Mikortól eshet teherbe kutyánk?

A szuka kutyák általában 6-9 hónapos korukban lesznek ivarérettek, azonban ez még nem jelent tenyészérettséget is. Ezért, ha pároztatni szeretnénk kutyánkat, érdemes megvárni a harmadik, negyedik tüzelését, amikorra biztosan eléri felnőtt testtömegét.

Ha úgy döntünk, hogy kiskutyákat szeretnénk, fontos, hogy figyeljük a tüzelést, mert az adott tüzeléskori első vértől számított 10.-15. nap a legalkalmasabb a fedeztetésre. (lsd. lent: Ivarzás) Amennyiben kételyeink vannak az időpontot illetően, egy állatorvosi kenetvizsgálat segíthet kideríteni, kutyánk melyik szakaszában jár a tüzelésnek.

 1. A párzás után

Hogy sikeres volt-e a pároztatás, illetve hogy akár tudtunkon kívül nem történt-e „baleset” kutyánkkal, azt legpontosabban állatorvos tudja megállapítani hormonszint ellenőrzéssel, illetve ultrahanggal. A vemhesség a 4. héttől már kézzel is kitapintható, de ezt a vizsgálatot kizárólag szakember végezheti.

Ha a vemhesség nem kívánt következmény, akkor az állatorvos a párzás utáni 0.-46. nap közötti időszakban hormonális készítménnyel a lehető legkevesebb komplikáció mellett tudja megszakítani a nemkívánt vemhességet, de a legfontosabb a megelőzés, amennyiben nem szeretnénk kiskutyákat.

 1. A vemhes kutya táplálékigénye

A vemhesség elején kutyánkon nem fogunk számottevő változást észrevenni és nem igényel különösebb változtatást az étkezése sem.

Viszont az 5.-6. héttől kezdve 10-20 %-kal több élelmet igényel az állat, és a következő hetekben is érdemes emelni körülbelül ilyen arányban az ellátmányát.

 

Érdemes átváltani prémium minőségű junior tápra. (pl: Happy Dog Junior, Belcando Junior, Sam’s Field Junior stb.)

 • Ennek magasabb energia és fehére tartalma van, ami fedezi a szuka szükségletét.
 • A minőségi táp mennyisége is kevesebb.
 • A vemhesség utolsó szakaszában pedig lehetőleg osszuk el több részre egy napon belül az adagját, mivel a növekvő méh, illetve a növekvő kiskutyák nyomják a szuka belső szerveit, többek között a gyomrát is, így könnyebbé tesszük számára a megfelelő mennyiségű energiabevitelt a kisebb adagokkal.

Prémium minőségű Junior száraztápok: https://homevet.hu/index.php?route=filter&filter=category|181/kor|1

 1. A vemhes kutya védelme

A vemhes kutyát lehetőleg ne oltassuk, ha szükség van rá, akkor még a tervezett pároztatás előtt tegyük ezt meg. A kiskutyák immunrendszerét az anya teje megfelelően stimulálja és segíti a védettségüket.

Vemhes kutyák környezetében vigyázzunk a növényvédő szerekkel és bizonyos bolhaírtókkal is, ez utóbbiakról kérje ki állatorvosa véleményét.

Ne lepődjünk meg azon, hogy a vemhesség előrehaladtával kutyánk mozgásigénye csökken, ne erőltessük az addigi nagy sétákat és játékokat, ha nem igényli.

 1. Az Ellés

Mivel a vemhesség ideje a fedeztetéstől számított 58-63 nap, nagyjából kiszámolhatjuk az ellés várható idejét és érdemes fel is készülnünk rá.

Mindenekelőtt alakítsunk ki egy védett területet. Még kertben tartott kutyánál is érdemes ilyet kialakítani és erre a területre szoktatni a kutyát.

A terület legyen:

 • lehetőleg zárt,
 • könnyen tisztán tartható,
 • ne terítsünk az aljára anyagot, szőnyeget, mert az ellés során keletkező váladékok beleivódhatnak és később emlőgyulladást okozhatnak az anyakutyának.

Az ellés folyamata természetes és a kutyák legtöbbször ösztönösen tudják, mit kell tenniük, ezért lehetőleg ne avatkozzunk közbe és semmiképpen ne vegyük el a frissen született kölyköt az anyjától!

Előfordul, hogy az utolsó kölyök órákkal az előtte születő után érkezik, emiatt sem kell aggódnunk.

A kutyamama megeszi a magzatburkot, ez természetes, sőt, számára szükséges is, ezért ne ijedjünk meg tőle!

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy minden rendben zajlik-e majd, kérjük állatorvos segítségét ahelyett, hogy magunk avatkoznánk közbe!