Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő irányelvek értelmében.

A hőguta, annak tünetei és elkerülése

Lassan jön a nyár, ami bizonyos esetekben sajnos, nem csak jót jelent. Az egyre gyakrabban előforduló tartósan magas hőmérséklet nemcsak az emberre, de kisállatainkra is veszélyes lehet. Érdemes ezért végiggondolni, mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt.

Márpedig ez a baj, amit hőgutának nevezünk, bizony nagyon komoly következményekkel járhat, ha nem vigyázunk. A kutyák és a macskák ugyanis nem izzadnak. A kutyák lihegéssel igyekeznek hűteni magukat, a macskák pedig gyakrabban mosakodnak, hiszen a szőrre kerülő nyál párolgása hűti a testet. Vannak kutyák, amelyek, ha lehetőségük van rá, kisebb mélyedést ásnak maguknak a földbe, s oda fekszenek, hiszen a talaj felszíne alatt hűvösebb a föld. Tapasztalatom szerint, igen gyakori, hogy a hőguta a tavasz első igazán meleg napjain jelentkezik akkor amikor a légmozgás minimális. Ennek egyik oka a még nem teljesen levedlett téli bunda, ami a napsugárzás hatására a belső hőmérsékletet jelentősen növelheti. (A felesleges szőrzet eltávolítása erre készített kefével!) A másik oka lehet a közvetlen UV sugárzás hatása, amikor az állat elalszik a napon vagy nincs árnyékos területe.

 

De mindenekelőtt vegyük sorra, mik a jelei annak, hogy kutyánk vagy macskánk hőgutát kaphatott.

-         A bágyadtság,

-         a fokozott lihegés,

-         a nehezebb légzés,

-         a zavart tekintet,

-         a nyálcsorgás,

-         a tántorgó csetlés-botlás,

-         esetleg hányás és magas láz,

ezek mind a hőguta tünetei lehetnek és azonnali cselekvést kívánnak meg. Ha ugyanis nem sikerül időben megakadályozni a folyamatot, sajnos, halálos vége is lehet. A szervezet bizonyos szint feletti túlhevülése ugyanis az enzimek kicsapódásához vezet, ami visszafordíthatatlan folyamat.

A legjobb persze, ha a hőguta állapota még csak fel sem merülhet, amihez szükség van a mi közreműködésünkre is.

-         Gondoskodjunk arról, hogy kutyánknak vagy macskánknak legyen árnyékos területe, ahol pihenhet és

-         mindig legyen elegendő mennyiségű, kellemes hőmérsékletű, de nem jéghideg vize is.

-         Ezeken a meleg napokon akár több helyre is letehetünk vizet számukra.

-         Nagy nyári melegben SOHA ne hagyjuk az állatot egyedül a bezárt autóban, ugyanis akár pár perc is végzetes lehet!

-         Kapható olyan hűtőruha és hűtőpárna, ami a testhőmérsékletet csökkenti és véd a nap közvetlen sugárzásától is.

Ha mégis megtörténne a baj, feltétlenül hívjunk állatorvost, aki megfelelő infúzióval és egyéb kiegészítő kezeléssel tud az állaton segíteni. Az orvos kiérkezéséig mi is segíthetünk hideg (de nem jeges!) vizes borogatással esetleg lemosással. A leöblítést mindig a lábvégeken kezdjük. Az állatot a lakás vagy ház lehető leghidegebb helyiségébe vigyük, megakadályozva a további hőemelkedést.

A legjobb persze, ha nem történik baj, ezért figyeljünk kisállatainkra és vigyázzunk rájuk!